GHIDUL TAU DESPRE LAPTELE VEGETAL

GHIDUL TAU DESPRE LAPTELE VEGETAL

Articol preluat de la partenerii nostri Yoursuperfoods

Te gândești sa faci schimbarea la un lapte pe bază de plante? Citește despre cele 8 alternative de lapte vegetal!


Când a fost ultima dată când ai băut un pahar de lapte?

Timp de decenii, consumul a 2-3 pahare de lapte integral pe zi a fost încurajat pentru contribuția sa in cresterea rezistentei sistemului osos.

Astăzi, americanii consumă mult mai puțin lapte de vacă decât înainte. Potrivit USDA, consumul de lapte (lapte de proveniență animala) a scăzut cu aproape 40% în ultimii 40 de ani, în timp ce vânzările de lapte vegetal sunt în creștere.

Deci, de ce sunt din ce in ce mai multe persoane care aleg laptele vegetal vs. cel de proveniență animala? Și ce anume face laptele pe bază de plante o opțiune mai bună decât laptele de vaci?

PROBLEMA CU LAPTELE DE ORIGINE ANIMALA

De foarte mulți ani, industria produselor de lapte animal a indicat beneficiile consumului de lapte de vacă, declarând in primul rând, că este cea mai bună sursă de calciu.

Calciul este un mineral esențial in funcționarea organismului nostru si avem nevoie de el pentru a avea nu numai oase sănătoase dar si mușchi și o inima mai puternica. Când nu primim suficient calciu în dieta noastră, corpul nostru începe să-l ia din oasele noastre, ceea ce poate provoca osteoporoza.

Cu toate acestea, noile studii arată că laptele de consum nu poate promova sănătatea oaselor, la nivelul la care este declarat. Într-un studiu de la Harvard efectuat de profesioniști din sănătate, persoanele care au băut un pahar de lapte sau mai puțin pe săptămână, nu au avut un risc mai mare de fracturi osoase decât cei care au băut 2 sau 3 pahare de lapte pe săptămână.

În plus, un studiu din 2014 care a examinat osteoporoza la adulții mai în vârstă, a arătat că un consum mai mare de lapte în adolescență nu a fost asociat cu un risc mai mic de fractură de șold.

Deci, dacă laptele nu este o sursă atât de sigură de calciu, ce ne facem? Foarte simplu, semințele,  fasolea și migdalele, toate conțin cantități mari de calciu, iar in plus nu prezinta riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de lapte animal.

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a concluzionat că  bărbații care beau două sau mai multe pahare de lapte pe zi au fost de două ori mai predispuși să dezvolte cancer de prostată avansat decât cei care nu beau lapte.
Este încă neclar modul în care consumul de lapte animal poate provoca cancer. Dar oamenii de știință cred că ar putea fi legat de hormonii și antibioticele găsite în produsele din lapte animal.

LAPTE PE BAZĂ DE PLANTE: O ALTERNATIVĂ SĂNĂTOASĂ

Există o mulțime de controverse cu privire la noul lapte vegetal si dacă le putem numi „lapte”, având în vedere definiția laptelui „Un lichid alb opac bogat în grăsimi și proteine, secretat de mamifere de sex feminin pentru hrana puilor lor.” Un lucru e sigur: aceste alternative de lapte vegetal trebuie luate in considerare!

Deci, este un lapte pe bază de plante mai sănătos decât cel de vaci? În primul rând, nu conțin hormoni sau antibiotice. Hormonii sunt unul dintre motivele pentru care laptele animal este cumva legat de acnee și anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de prostată).

Consumul de lapte animal este, de asemenea, asociat cu anumite boli de inima. Un studiu realizat de Harvard Chan School a constatat că participanții au redus riscul de boli de inima cu aproape 30% atunci când au înlocuit consumul de lapte animal plin de grăsime cu laptele vegetal (bogat in carbohidrați) din cereale integrale.

Și, spre deosebire de laptele animal, laptele pe bază de plante este fără lactoză. De ce contează asta? Pentru că „65 la sută din populația umană are o capacitate redusă de a digera lactoză după copilărie.” Dacă ați experimentat vreodată o senzație de balonare, stomac deranjat sau chiar diaree după consumul de lapte animal, poate doriți să luați în considerare trecerea la un lapte vegetal, care este mai ușor de tolerat de tractul intestinal!

Laptele vegetal este, de asemenea, mai sănătos si pentru planetă! Un studiu  realizat de Universitatea din Oxford arată că un pahar de lapte animal produce de trei ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât orice lapte vegetal. 

In concluzie acestea sunt cele 4 motive pentru care ar trebui sa alegi un lapte vegetal: fără hormoni sau antibiotice, bogat in carbohidrați, fără lactoza si sustenabil pentru planeta.

8 ALTERNATIVE DE LAPTE VEGETAL

Când vine vorba de alegerea laptelui vegetal, avem o mulțime de opțiuni. Datorita creșterii lor în popularitate, lapte pe bază de plante poate fi găsit acum în mai multe forme, și au profiluri de arome diferite, precum și  valori nutritive diferite.

Dar nu vă faceți griji – am făcut noi munca grea de documentare pentru tine! Mai jos trecem in revista cele mai populare variante de lapte pe bază de plante pentru a vă ajuta să decideți care dintre ele ar putea fi cel mai bun pentru dumneavoastră.


LAPTE DE MIGDALE 

Argumente pro:

Contra:

  • Scăzut în proteine în comparație cu alte tipuri de lapte pe bază de plante
  • Ai nevoie de 920 litri de apă pentru a obține un litru de lapte de migdale (chiar daca cantitatea de apa este foarte mare, de fapt este mai puțină decât necesarul pentru a produce un litru de lapte animal!)
  • Nucile sunt o alergie comună în rândul copiilor și adulților

Cum se utilizează: Datorită consistenței sale ușoare, laptele de migdale este recomandat în smoothies!

LAPTE DE OREZ 

Argumente pro:

  • Alegere excelentă pentru cei cu alergii la nuci și soia
  • Este mai dulce decât alte tipuri de lapte pe bază de plante

Contra:

  • Scăzut în nutrienți

Cum se utilizează: Datorită consistenței sale ușoare, laptele de orez este recomandat sa fie consumat cu cereale sau servit simplu.

Lapte de ovăz 

Argumente pro:

  • Sursa foarte buna de fibre solubile, care sprijină sănătatea inimii și a sistemului digestiv
  • Fortificat cu vitaminele A, D, B2 și B12

Contra:

  • Bogat în calorii
  • Dificil de găsit lapte de ovăz neîndulcit

Cum se utilizează: Datorită consistenței sale cremoase, laptele de ovăz este perfect pentru a face latte!

LAPTE QUINOA

Argumente pro:

  • Bună sursă de proteine
  • Bună sursă de fibre
  • Scăzut în zahăr

Contra:

  • Dificil de găsit în magazinele alimentare mainstream

Cum se utilizează: Adăugați lapte quinoa la smoothies, latte sau serviți cu fulgi de ovăz!

Lapte de soia 

Argumente pro:

  • 7-12g de proteine pe porție (cana)
  • Adesea sunt îmbogățite cu calciu și potasiu

Contra:

  • Unele branduri folosesc soia modificat genetic (vă recomandăm să cumpărați  întotdeauna lapte de soia organic!)

Cum se utilizează: Laptele de soia se bea simplu, sau adăugați smoothies sau gătit.

LAPTE DE COCOS 

Argumente pro:

  • Consistență cremoasă
  • Poate fi fortificat pentru a fi o sursă bună de calciu

Contra:

  • Scăzut în proteine
  • Bogat în grăsimi saturate

Cum se utilizează: Laptele de nucă de cocos este foarte bun pentru smoothies sau la gătit (curry).

LAPTE DE CÂNEPĂ 

Argumente pro:

  • Are mai multe proteine și grăsimi sănătoase decât laptele de migdale
  • Are mai puține calorii decât laptele de vacă
  • Conține acizi grași esențiali

Contra:

  • Variantele comerciale includ adesea îngroșări și alți aditivi (verificați eticheta!).

Cum se utilizează: Lapte de cânepă are un gust natural, cu o ușoară aroma de nucă, astfel încât merge cel mai bine la gătit.

LAPTE DE CAJU 

Argumente pro:

  • Conține grăsimi sănătoase
  • Bună sursă de proteine

Contra:

  • Versiunile cumpărate din magazin conțin adesea adaos de zaharuri, uleiuri și conservanți

Cum se utilizează: Datorită texturii sale cremoase, laptele de caju merge foarte bine în aproape orice.

CE ZICI? TRECEM PE LAPTELE PE BAZĂ DE PLANTE?

Ești gata pentru a face trecerea la lapte pe bază de plante? Vă recomandăm să încercați câteva pentru a afla pe care dintre ele le preferați.

Din fericire, există atât de multe opțiuni astfel încât garantat ve-ti găsi una care se potrivește gustului dumneavoastră și nevoilor tale nutriționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *